GRATIS VERZENDING | LEVENSLANGE GARANTIE | TOT 30% KORTING | SHOP NU

Wil je de beste pannenkoeken maken? Volg deze 9 tips.

door HexClad Cookware

Want to make the best pancakes? Follow these 9 tips.

Hoewel pannenkoekenliefhebbers over de hele wereld zullen discussiëren over welk recept superieur is - pittige karnemelk stapels; korrelige maïsmeel munten, of aardse boekweit rondjes, om er maar een paar te noemen - er zijn overeenkomsten tussen de benaderingen van mengen, koken, flippen en serveren. Of je nu je pannenkoeken klein en talrijk of groot en weinig verkiest, met deze tips maak je de beste pannenkoeken.

  1. Investeer in een dubbele-brander bakplaat: De realiteit voor zoveel pannenkoekenmakers is dat ze boven het fornuis staan te gieten, flippen en pannenkoeken serveren de hele ochtend voordat ze gaan zitten om hun eigen stapel te eten. Een dubbel-brander bakplaat maximaliseert de ruimte op je fornuis, waardoor je meer pannenkoeken tegelijk kunt maken. Bovendien verdeelt een dubbel-brander bakplaat de hitte gelijkmatig over de branders, in tegenstelling tot een koekenpan, die de warmte niet zo gelijkmatig zal verdelen. Als je geen dubbel-brander bakplaat hebt, dan zal een enkele-brander bakplaat of een grote, anti-aanbak koekenpan ook werken.
  2. Een wijde, platte spatel maakt flippen een fluitje van een cent: Je wilt een dunne, platte spatel die onder het oppervlak van de pannenkoek kan komen en deze in één keer kan omdraaien. Iets dat te flexibel is zal ervoor zorgen dat de pannenkoeken eraf vallen voordat je kunt omdraaien, dus kies iets stevigs zoals een visspatel.
  3. Vermijd taaie pannenkoeken door voorzichtig te mengen: Hoewel je een garde wilt gebruiken om de droge ingrediënten grondig te mengen, is het nadat je de droge ingrediënten hebt toegevoegd het beste om de ingrediënten snel samen te roeren met een spatel of een vork. Je wilt dat alles goed gemengd is, zonder grote klonten droge ingrediënten. Te lang mixen zal resulteren in taaie en compacte pannenkoeken.
  4. De oven is de sleutel tot het serveren van pannenkoeken voor een menigte: Om te voorkomen dat één persoon als kortingschef moet fungeren, verwarm de oven tot 120ºC en plaats een bakplaat met rand en een rooster bovenop erin. Als je de partijen pannenkoeken afmaakt, verplaats ze dan naar het rooster. Wanneer je klaar bent om te serveren, verplaats de pannenkoeken naar een serveerschaal. (Of, als je liever het gemak van serveren vanaf de bakplaat hebt, zorg ervoor dat eters gewaarschuwd worden dat de pan extreem heet zal zijn.)
  5. Zorg dat de warmte van de bakplaat of pan precies goed is: Te heet en de pannenkoeken zullen verbranden voordat het rijsmiddel in het beslag de tijd heeft gehad om zijn werk te doen. Te laag en de pannenkoeken zullen bleek en slap zijn. Geef de bakplaat of koekenpan voldoende tijd op middellaag vuur, voeg dan boter of olie toe. Als het verwarmd is, test de hitte met een kleine hoeveelheid beslag. Als het vet begint te roken, zet dan het vuur lager. Als het helemaal niet sist, verhoog dan het vuur iets. Houd de warmte in de gaten terwijl je de partijen kookt, pas deze indien nodig aan.
  6. Als je extra ingrediënten gaat toevoegen, maak ze dan klaar voordat je begint met koken: Chocoladestukjes, bosbessen en plakjes banaan zijn allemaal klassiek, maar volg je eigen voorkeur als het gaat om pannenkoek-ingrediënten. Het enige belangrijke is om ze klaar te hebben liggen voordat je begint met koken. Vouw kleine stukjes (zoals fijngehakte noten of havermout) in het beslag, maar wacht met grotere toppings tot je begint te koken. Voeg dingen zoals bosbessen en plakjes banaan toe ongeveer 30 seconden nadat je het beslag in de pan hebt gegoten.
  7. Wacht tot de meeste belletjes knappen voordat je ze omdraait: Wanneer het chemische rijsmiddel (of het nu bakpoeder of baksoda gecombineerd met een zuur zoals karnemelk) begint te reageren, veroorzaakt het de vorming van koolstofdioxidegas, dat vervolgens door het oppervlak ontsnapt. Wachten tot de belletjes knappen betekent dat de pannenkoeken luchtiger zullen zijn.
  8. Vermijd koude toppings: Niet om overdreven te worden, maar niets is erger dan koude boter en ahornsiroop die afkoelen op je stapel. In plaats daarvan haal je de boter uit de koelkast voordat je begint met koken, en verwarm je de ahornsiroop in een klein kannetje voordat je serveert.
  9. Vries overgebleven pannenkoeken in voor toekomstige jij: In het geval dat je overgebleven pannenkoeken hebt, vries ze dan in een luchtdichte ziplockzak in. Rooster of verwarm in de magnetron om te eten voor onverwachte pannenkoekfeesten.

Misschien een waardevolle bonustip: experimenteer met verschillende soorten pannenkoeken. Je hebt misschien een favoriet in huis, maar er zijn talloze pannenkoeken om te ontdekken. Lemon ricotta biedt wat zuur met een stevigere textuur, terwijl havermoutpannenkoeken een vleugje gezondheid op het bord brengen. Niemand zal boos zijn als je besluit om je een weg te koken door alle pannenkoekenstijlen ter wereld.

Lees meer