GRATIS VERZENDING | LEVENSLANGE GARANTIE | TOT 30% KORTING | SHOP NU

De beste pannen voor gasfornuizen: Waar je op moet letten

door HexClad Cookware

The Best Cookware for Gas Stoves: What To Look For

In de keuken kan het kookfornuis van een kok heel persoonlijk zijn. Er zijn veel verschillende voorkeuren, van branders tot warmtebronnen. Maar als je dit leest, heb je duidelijk gekozen voor het beproefde gasfornuis.

Gas is een veelzijdige warmtebron die goed werkt met veel kookmethodes. Wat kookgerei voor je gasfornuis betreft, werken bepaalde materialen echter beter dan andere. 

Verschillende soorten potten en pannen reageren verschillend op gasverwarming. Maar met de juiste keukenapparatuur kun je verschillende technieken vakkundig uitvoeren met resultaten van Gordon 

Ramsay-kwaliteit.

We zullen uitleggen wat je kunt doen met een gasfornuis, waar je op moet letten, en hoe je de juiste potten en pannen kiest die bij jouw specifieke behoeften passen. 

Wat is er anders aan koken op gas?

Met een gasfornuis draai je aan de knop om de brander aan te steken. Het fornuis geeft een combinatie af van zuurstof en aardgas zoals propaan of butaan. Een signaal geeft een ontsteker of vonk af die de brandstof aansteekt, die vervolgens een fysieke vlam creëert om boven te koken.

Eenmaal aangestoken, kun je het kookvuur eenvoudig hoger of lager zetten. Dit is een van de belangrijke voordelen van gasfornuizen. Andere kooktoestellen zoals elektrische fornuizen hebben meer tijd nodig om af te koelen of op te warmen. 

Je kunt met vrijwel elk type kookgerei op een gasfornuis koken. Je wilt er echter zeker van zijn dat de producten stevig en van hoge kwaliteit zijn, zodat je het meeste uit je recepten kunt halen.

Vandaag zoeken we uit welke kookgerei het beste werkt en waarom.

Waar je op moet letten als je op gas kookt

We zeiden dat je met bijna alles kon koken op een gasfornuis, en we meenden het. Echter, het enige waar je op moet letten is dat niet alles hetzelfde reageert op gas. 

Bepaalde materialen presteren beter op gasfornuizen dan andere. Het is niet zo dat omdat gas een pan kan verhitten, dat het ook goed werkt voor het soort koken dat je in gedachten hebt. 

Beste pannen voor gasfornuizen

Hier zijn de voor- en nadelen van de verschillende pannen die je misschien wilt gebruiken met je gasfornuis.

Deze redenen zullen je helpen beslissen wat je wilt kopen voor unieke recepten, dagelijks gebruik en alles daartussenin. Overweeg te investeren in een paar van deze opties voor de beste culinaire resultaten. 

Roestvrijstalen kookgerei

Roestvrij staal is de beste keuze voor een duurzame alledaagse pan. Het is sterk en kan hoge temperaturen weerstaan. En als je iets aanbrandt, kun je zware schrobmachines gebruiken om al het bewijs te verwijderen. 

Roestvrij staal warmt gelijkmatig en snel op op een gasfornuis. Het is een geweldige keuze voor de moeilijkste recepten en de meest basale kooktechnieken. 

Bij het zoeken naar een hoogwaardige roestvrijstalen set, moet je zoeken naar producten die gebruikmaken van drielaagse technologie. Dit betekent dat de pannen een aluminium kern met een roestvrijstalen boven- en onderlaag hebben. Deze laag helpt bij het vasthouden en verdelen van de warmte. 

Kwaliteitspannen kunnen meer kosten, maar ze zijn een investering. Als je superieure pannen krijgt die goed werken, hoef je ze niet steeds opnieuw te kopen. Het kopen van nieuwe pannen om de paar jaar is verspilling van zowel je tijd als geld.

Het is ook belangrijk om je pannen goed te onderhouden. Als je je afvraagt hoe je je roestvrijstalen pannen kunt inbranden en verzorgen zodat ze de tand des tijds doorstaan, kijk dan op onze onderhoudspagina.

Gietijzeren kookgerei

Een gietijzeren koekenpan is gemaakt van 100% gietijzer. Het is veruit een van de zwaarste koekenpannen die je in de keuken kunt gebruiken. 

Het is ook een van de populairste speciale artikelen voor in de keuken, en is meestal betaalbaar, ongeacht het merk of de fabrikant. 

Er zijn echter een paar details die je niet kunt negeren als het op gietijzer aankomt. Veel hiervan zijn van toepassing op alle soorten fornuisverwarming, niet alleen op gas.

Gietijzer warmt heel langzaam en ongelijkmatig op. Je moet het lang laten staan voor een gelijkmatig kookoppervlak. Dat gezegd hebbende, als het eenmaal opgewarmd is, is het geweldig in het vasthouden van de temperatuur. 

Je moet gietijzer voor gebruik goed invetten, wat betekent dat het onderhoud van gietijzer een beetje intensief kan zijn omdat het specifieke reinigingsinstructies vereist om te voorkomen dat het gaat roesten of schilferen. 

Vanwege de prijs en duurzaamheid van gietijzer proberen sommige mensen het voor dagelijks gebruik. Gietijzer werkt echter beter als een optie voor het dichtschroeien van voedsel dan voor het koken van je uitsmijter in de ochtend. 

Gietijzer werkt goed op gasfornuizen, maar zelfs daar heeft het enkele minuten nodig om op te warmen.

Geëmailleerd gietijzeren kookgerei

Geëmailleerd gietijzer is een speciaal materiaal dat veel mensen graag decoratief gebruiken in de keuken. Het meest populaire type geëmailleerd kookgerei is een braadpan. 

Dit type pan heeft een emaillaag bovenop de gietijzeren basis. Het warmt langzaam en ongelijkmatig op, net als gietijzer, maar het hoeft niet ingevet te worden en is gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden. 

Deze pannen zijn zeer populair in de Franse keuken en voor recepten die langzame bereiding op laag vuur vereisen. In deze pannen kun je snel voedsel op het fornuis dichtschroeien, bouillon toevoegen en het deksel op de pan doen en alles direct in de oven zetten. Ze zijn ook populair voor het bakken van bepaalde soorten brood zoals zuurdesem en zelfs voor het koken van hele vogels in de oven.

Er zijn veel opties op de markt, maar de beste keuzes zijn behoorlijk duur. 

Koolstofstalen kookgerei

Koolstofstalen kookgerei is gemaakt van 100 % staal en is bijna als een dunne versie van gietijzer, hoewel het misschien iets minder zuiver ijzer bevat.

Net als gietijzer duurt het lang voordat koolstofstaal is opgewarmd en dit gebeurt zeer ongelijkmatig. Het houdt de warmte wel goed vast als het eenmaal op temperatuur is. 

Kookgerei van koolstofstaal moet ingevet worden zoals gietijzer, maar het voordeel van het behandelen is dat de anti-aanbakkwaliteiten van de pan verbeteren met het gebruik. 

Het is een duurzame optie voor de keuken en een betaalbare optie om bij de hand te hebben. 

Koperen kookgerei

Koper is een ander specialiteitsmateriaal. Koperen potten en pannen zijn duurzaam en nuttig voor een breed scala aan kooktechnieken, maar vereisen aanzienlijke hoeveelheden onderhoud. Voor en na gebruik moet dit kookgerei met de hand worden gepolijst. 

Een ander nadeel is het aantal valse koperen pannen op de markt. De beste manier om dat te zien is de prijs. 

De kosten van ruw koper zijn hoog, dus de prijs van gehamerde potten en pannen is uitzonderlijk hoog. Als je bijvoorbeeld naar koperen potten en pannen kijkt en ze zijn goedkoper of net zo goedkoop als een gietijzeren koekenpan, zijn ze waarschijnlijk niet echt. 

Een belangrijk voordeel van koperen pannen is echter de antibacteriële eigenschappen die ze bezitten. Koper is van nature antimicrobieel, dus voedseloverdraagbare ziekten maken geen kans in dit soort kookgerei. 

Aluminium kookgerei

Aluminium kookgerei is gemaakt van 100 % aluminiummetaal en kan worden geleverd in onbeschermde of geanodiseerde stijlen. Geanodiseerd aluminium heeft een extra laag oxide om te beschermen tegen corrosie, terwijl onbehandeld aluminium kookgerei dat niet heeft.

Aluminium is lichtgewicht, zeer betaalbaar en heeft snelle, gelijkmatige verwarmingsmogelijkheden. Het is een populaire keuze vanwege de lage prijs en toegankelijkheid. 

Het nadeel van koken met aluminium is hoe reactief het is. Alles wat zuur is of een sterk pH-evenwicht heeft, zal ervoor zorgen dat het metaal reageert op de ingrediënten en een metaalsmaak aan het voedsel geeft.

Hoe kies je het beste kookgerei?

Nu je de basis kent van de verschillende soorten kookgerei, kun je een aantal aankooppunten overwegen om te beslissen in welk kookgerei je wilt investeren. 

Verwarmingsmogelijkheden kookgerei 

Een van de meest opvallende verkoopargumenten voor potten en pannen is hun verwarmingscapaciteit. Het is een van de cruciale punten van goed kookgerei en de belangrijkste kwaliteit voor dagelijks gebruik. 

Een speciaal voorwerp zoals een gietijzeren pan kan een tijdje nodig hebben om op te warmen. Dit kan een groot probleem zijn bij het proberen snel een saus of groente te bereiden. 

Er zijn twee kwaliteiten waar je op moet letten als je opties overweegt.

  • Thermische geleidbaarheid, het vermogen van de pan om warm te worden. 
  • Thermische retentie, het vermogen van het kookgerei om de warmte vast te houden. 

Duurzaamheid van kookgerei

Duurzaamheid is een ander groot punt met veel potten en pannen. 

Je kunt misschien wel houden van hoe een pan eruitziet, maar dat betekent niet dat deze lang meegaat. Denk erover na hoe vaak je de pan zult gebruiken en of de kwaliteit hoog is. Mooie pannen van lage kwaliteit zullen niet standhouden in een serieuze keuken. 

Het is ook gunstig om duurzaamheid af te wegen tegen de prijs. Ja, het is goedkoop, maar zal het binnen een jaar beschadigd en bekrast zijn? Zo ja, blijf verder zoeken.

Veiligheidsfuncties van kookgerei

Antibacteriële en niet-giftige eigenschappen zijn cruciaal als het gaat om kookgerei. Let op of een pan beschikt over deze eigenschappen of dat ze kunnen worden toegevoegd via invetting.

Een goed ingebrande roestvrijstalen pan voorkomt bijvoorbeeld dat bacteriën op de pan en op je eten groeien. Je moet de verzorgingsinstructies tot op de letter volgen om ervoor te zorgen dat deze eigenschappen blijven duren. 

De beste opties voor deze functies zijn roestvrij staal, koper en gietijzer.

Kookgerei met speciale ontwerpkenmerken 

Het ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid zijn essentiële overwegingen voor wie in de keuken allerlei kooktechnieken uitvoert. Vragen om te overwegen voordat u iets koopt zijn:

  • Liggen de handgrepen prettig in de hand en zijn ze gemakkelijk vast te pakken?
  • Passen de deksels goed en zijn de dekselhandvatten gemakkelijk vast te pakken en op te tillen?
  • Hoe goed is het kookgerei gevormd om te gieten, resterende sappen te gebruiken of voedsel aan te braden? 
  • Hoe zwaar zijn de pannen? 
  • Hoe gemakkelijk is het om de pannen schoon te maken?

Niet al deze vragen hebben een hoge prioriteit. Jij moet beslissen hoe ze rangschikken voor je keuken samen met je persoonlijke voorkeuren. 

Prijsniveau kookgerei

Potten en pannen, vooral die in grote sets, kunnen duur worden. Alleen omdat het van de beste kwaliteit is of het meest begeerde merk betekent niet dat je dat product noodzakelijkerwijs kunt betalen. 

De beste vuistregel bij het overwegen van de prijs is deze: Kies de potten en pannen van de beste kwaliteit in je specifieke prijsklasse

Er zijn volop opties op elk prijspunt, dus je zult nog steeds opties hebben ongeacht je budget. Je krijgt misschien niet de specifieke set waar je al tijden naar kijkt, maar je zult nog steeds kwaliteitsproducten krijgen die de tand des tijds doorstaan. 

Een andere geweldige truc is om stukken een voor een te kopen. Op deze manier kun je de stukken van hoge kwaliteit betalen en hoef je je geen zorgen maken over hoe je ze zult betalen. De meeste merken verkopen hun kookgerei individueel, zodat mensen kunnen kopen wat ze nodig hebben en niets meer. 

Begin met een standaard pan die kan dichtschroeien en recepten met saus kan bereiden, zoek dan een pan die groot genoeg is voor chili con carne maar ook voor pasta, en werk vanaf daar je lijst verder af. 

Conclusie

Als je de juiste potten en pannen kiest, kom je al een heel eind in het verbeteren van je culinaire vaardigheden. We zijn ervan overtuigd dat de details, tips en trucs die je hier kreeg, je zullen helpen de juiste beslissingen te nemen. 

Bij Hexclad weten we dat al ons kookgerei, inclusief onze potten, pannen, messen, en roestvrijstalen mengkommen, kwaliteitsopties zijn die jarenlang meegaan. Waarom zou Gordon Ramsay ze anders willen hebben? 

Met HexClad kookgerei kun je met een gerust hart je keukengereedschap gebruiken. Je weet dat je ze jarenlang zult hebben en dat ze een superieure smaak en kwaliteit zullen toevoegen aan elk recept dat je probeert. 

 

Bronnen:

Copper as an antimicrobial agent: recent advances | PubsRSC

Zure Voeding pH Verhoogt Smaak en Consumptie en Verlengt de Levensduur van Drosophila | PMC

Thermische Geleidbaarheid - een overzicht | ScienceDirect Topics

'Seasoning' a Frying Pan Leads to New Approach for Food Safety | American Council on Science and Health

Lees meer