GRATIS VERZENDING | LEVENSLANGE GARANTIE | TOT 30% KORTING | SHOP NU

De scherpte van een mes thuis testen

door HexClad Cookware

How To Test Knife Sharpness at Home

Als het op koken aankomt, zijn er weinig dingen belangrijker dan het juiste gebruik van de juiste ingrediënten met de juiste hoeveelheden. Maar wist je dat een bot mes eigenlijk wat voedingsstoffen uit je groenten en kruiden haalt?

Een bot mes zal minder snijden en meer duwen en trekken aan sommige ingrediënten, waardoor veel van de voedingswaarden achterblijven op de snijplank. 

Vandaag bespreken we alles wat met messen te maken heeft. We zullen uitleggen hoe je de snijkant kunt testen en waarom de scherpte van het blad belangrijk is. 

3 eenvoudige manieren om de scherpte van een mes thuis te testen

Als je hebt gemerkt dat je niet zo precies snijdt of als je uien niet helemaal goed doorsnijden, heb je misschien een bot mesblad. Het gebruik van een bot mes is niet alleen frustrerend; het is ook gevaarlijk. Het is veel moeilijker om controle te houden over een mes dat zelfs geen stuk papier kan snijden. 

Hier zijn drie verschillende en eenvoudige manieren om de snijkant van het mes te testen.

Kijk of de rand licht reflecteert

Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat je daglicht hebt en dat je bij een raam bent. Houd het lemmet van je mes tegen het natuurlijke licht voor een visuele inspectie. Als je geen lichtreflecterende plekken op je mes ziet, is je mes in perfecte conditie. 

Als je echter plekken licht ziet reflecteren op de rand van het mes of andere delen van het lemmet, heb je een bot mes in handen. 

Een volledig intact en scherp mes heeft niet genoeg oppervlakte om licht te breken, maar een bot mes heeft overal op het lemmet van die gepolijst uitziende plekken die het licht vangen en naar je terugkaatsen.

Tik zachtjes met het lemmet tegen je nagel

Je kunt de nageltest gebruiken om de scherpte van het lemmet van je mes te controleren. 

Tik heel voorzichtig met de rand van je mes tegen de bovenkant van je nagel. Als het lemmet blijft zitten of erin zinkt, is het scherp en klaar voor gebruik. Een bot mes zal krassen en glijden of stuiteren tegen het oppervlak van je nagel.

Probeer de tomatentest

Gebruik de snijtest om de staat van je mes te controleren. Een perfect geslepen mes zal door een tomaat glijden als boter. Met een scherp mes moet je een tomaat kunnen snijden met weinig tot geen druk van je hand. 

Een bot mes zal de tomaat platdrukken of je zult misschien aan de tomaat moeten zagen om je mes door de schil te laten gaan. Hoe dan ook, dit is niet de juiste manier om een tomaat te snijden. Het is een goed teken dat je mes geen scherp lemmet heeft.

Waarom je messen scherp moeten zijn

Hier bij HexClad geloven we in de noodzaak van scherpe messen. Daarom zijn onze messen gemaakt van Japans damaststaal, het ideale metaal dat wordt gebruikt voor het maken van keukenmessen en meer. 

Onze messen hebben een hardheid van 60 op de Rockwell-schaal en zijn net zo mooi als dat ze scherp zijn. Kwaliteit en scherpte bij het snijden zijn belangrijk voor je keukenmessen. 

Scherpe messen zijn veilige messen

Als je een scherp mes hebt, weet je hoe gemakkelijk een goed mes door hardere ingrediënten snijdt, bijvoorbeeld aardappelen, tomaten of uien. Als het even geleden is dat je je messen hebt laten slijpen, realiseer je je niet hoe moeilijk je het jezelf maakt in de keuken. 

Een bot mes zal over het oppervlak van bepaalde ingrediënten glijden. Het is gevaarlijk voor je handen. Met een scherp mes snijd en hak je ingrediënten gemakkelijker en maak je regelmatig koken veel veiliger. 

Scherpe messen besparen je tijd in de keuken

Het is niet alleen veiliger om schone sneden te maken met een scherp mes, maar het zal ook tijd besparen tijdens de voorbereiding. 

Een bot mes doet er veel langer over om ingrediënten te snijden en de precieze stukjes te krijgen die je nodig hebt. Dus bespaar je tijd en gezond verstand in de keuken en houd die messen scherp. 

Scherpe messen gaan langer mee

Net zoals een goed verzorgde pan een leven lang meegaat, geldt dat ook voor een goed verzorgd mes. 

Regelmatig aanzetten van messen of het lemmet gecentreerd houden zal ook helpen om de scherpte te verlengen. De meeste thuiskoks zullen hun messen moeten laten slijpen, met een wetsteen of door tweemaal per jaar gebruik te maken van een professionele service. 

Net zoals alles wat zorg en aandacht vraagt, zullen je messen je beter van dienst zijn als je de juiste stappen onderneemt om ze in optimale conditie te houden. 

Je messen hebben een upgrade nodig

We gaan het gewoon zeggen: als je hier terecht bent gekomen omdat het lijkt alsof je messen niet de juiste scherpte behouden of hoe vaak je ze ook geslepen hebt, ze de klus gewoon niet klaren, dan is het misschien tijd om je uitrusting te upgraden. 

We weten dat ons koksmes of messenset, compleet met een aanzetstaal, je voorbereidingen sneller en je snijwerk veiliger zal laten verlopen. Je culinaire vaardigheden zijn slechts zo goed als het gereedschap dat je gebruikt. Onderschat jezelf (of je messen) niet. 

 

Bronnen:

The Tomato Test | The Amateur Gourmet

Damascus steel | McGill

3 Unexpected Benefits to Using Sharper Knives | Food & Wine

Lees meer