GRATIS VERZENDING | LEVENSLANGE GARANTIE | TOT 30% KORTING | SHOP NU

Anti-aanbakpannen goed schoonmaken: aangebrand, aangebakken en meer

door HexClad Cookware

How To Clean Non-Stick Pans Properly: Burnt, Baked & More

Wat is er vervelender dan na de maaltijd de afwas te moeten doen? De afschuwelijke gedachte dat vuil er misschien niet afgaat als je je pannen wast. Gelukkig zijn pannen met antiaanbaklaag een droom om schoon te maken - dat wil zeggen, als je de juiste pan koopt en weet hoe je de klus goed moet klaren.

Pannen met een anti-aanbaklaag moeten altijd worden onderhouden en gereinigd, ongeacht of ze nu aangebrand of heel erg vuil zijn. Het nalaten hiervan kan resulteren in minder lekkere maaltijden. Niemand wil eten uit een verbrande pan geserveerd krijgen. Gelukkig zijn er manieren om dit te vermijden en je panonderhoud tot een probleemloze routine te maken. 

Bij HexClad specialiseren we ons in innovatieve materialen om ons hoogwaardige kookgerei te creëren. Daarom hebben onze anti-aanbakpannen geen tijdrovende, vervelende onderhoudsbehandeling nodig nadat je ze hebt gebruikt. We weten dat je betere dingen te doen hebt! 

Toch weten we ook hoe belangrijk het is om keukengerei schoon te maken, vooral als je anti-aanbakpan toe is aan wat liefde. Vandaag bespreken we hoe je een pan met anti-aanbaklaag schoonmaakt en onderhoudt en wat je wel en niet moet doen om een pan met anti-aanbaklaag te onderhouden. 

Waarom is het belangrijk om je anti-aanbakpan schoon te maken?

Beschouw een pan met anti-aanbaklaag als je geheime kookwapen. Bij delicaat voedsel zoals vis, eieren of een hartige roerbakmaaltijd is dit specifieke kookgerei ideaal om gemakkelijk schoon te maken. Het doel van een pan met anti-aanbaklaag is om zo min mogelijk resten achter te laten op de pan zelf. 

Als je je pan met anti-aanbaklaag niet grondig schoonmaakt, heeft dat invloed op de manier waarop je kookt: de kwaliteit van wat je kookt gaat achteruit en het schoonmaken van de maaltijd wordt moeilijker als er aanslag ontstaat. Je kookgerei niet schoonmaken, kan je maaltijden onsmakelijk maken en het is 'not done' in de keuken. Je kunt het gemakkelijk vermijden (vooral met gemakkelijk schoon te maken opties zoals de anti-aanbakpan van HexClad).

Wanneer je werkt met je anti-aanbakpan, werkt deze met jou mee. Na verloop van tijd zal deze veelzijdige pan je favoriet worden voor alles van omeletten tot reduceren. Deze pan laat niet je in de steek.

Do's en don'ts bij het schoonmaken van je anti-aanbakpan 

Het schoonmaken van je anti-aanbakpan vereist meer dan sponzen, water en afwasmiddel om hem terug te brengen naar zijn oude glorie. Hier zijn een paar dingen die je wel en niet moet doen bij het schoonmaken van je anti-aanbakpan. 

De do's bij het schoonmaken van je anti-aanbakpan 

Je anti-aanbakpan onderhouden hoeft geen Hercules-taak te zijn. Er zijn een paar manieren waarop je je favoriete pan er zo snel mogelijk perfect uit kunt laten zien. Enkele eenvoudige oplossingen voor het schoonmaken van je pan zijn onder andere: 

  • Je pan inbranden om het reinigingsproces te versterken. Dit houdt in dat je je pan verwarmt, de pan in precies de juiste hoeveelheid olie dept en vervolgens de overtollige olie afveegt. Het inbranden van je pan gebeurt meestal met gietijzeren pannen, maar het is net zo effectief voor anti-aanbakpannen. 
  • Voedsel dat vastzit aan je pan laten sudderen helpt bij het gemakkelijker schoonmaken doordat het snel eventuele voedselresten losmaakt. Plaats de anti-aanbakpan op het fornuis, voeg wat water toe en laat sudderen. Na verloop van tijd zou het voedsel zacht moeten worden of omhoog moeten komen drijven.
  • Kies je kookpan verstandig. Anti-aanbakpannen worden gebruikt als je niet wilt dat je eten of de sappen aan het oppervlak blijven plakken. Anti-aanbakpannen zijn niet universeel inzetbaar, zo laat je ze best aan de kant staan als je gaat sauteren. 

De don'ts bij het schoonmaken van je anti-aanbakpan 

Hoewel het schoonmaken van je anti-aanbakpan niet zo intimiderend is, zijn er zaken om in gedachten te houden. Een paar dingen om te vermijden bij het schoonmaken van je pan zijn de volgende:

  • Gebruik geen anti-aanbaksprays op je pan. Het gebruik van een spray op elk anti-aanbakoppervlak kan leiden tot ophoping, wat invloed heeft op het bakken door een barrière te creëren tussen de pan en het voedsel. Daarnaast zal het zorgen voor een klevende laag. 
  • Gebruik altijd warm water in plaats van koud water. De plotselinge temperatuursverandering kan het metaal van de anti-aanbakpan drastisch doen vervormen. Het zal voedsel ongelijkmatig garen en ervoor zorgen dat de olie naar de zijkant loopt. 
  • Gebruik geen metalen keukengerei op anti-aanbakpannen. Er zijn anti-aanbakpannen die vriendelijk zijn voor metalen keukengerei, maar dat hangt af van het merk van je kookgerei. De anti-aanbaklagen zijn gevoelig, raken snel bekrast en slijten snel. Dus metaal op metaal is misschien niet het beste idee voor het hanteren van je anti-aanbakpannen. Het zal zeker leiden tot mogelijke schade aan het oppervlak van de pan.

Hoe maak ik een anti-aanbakpan schoon?

Om je anti-aanbakpan schoon te maken, heb je alleen een spons, afwasmiddel, warm water en witte azijn nodig. Laten we eraan beginnen:

De inhoud van je pan weggooien

Voordat je begint, zorg je ervoor dat je geen voedselresten of oliën achterlaat met een siliconen of houten spatel. Gooi altijd restjes of olie in de afvalbak in plaats van het gootsteenputje. 

Afspoelen met heet water

Spoel vervolgens je anti-aanbakpan af met heet water, zodat de overgebleven olie en voedselresten worden verwijderd. Als je veel voedselresten hebt, gebruik dan een schuimspaan of een zeef om te voorkomen dat ze in je gootsteenputje terechtkomen.

Olieresidu uit de pan verwijderen

Voeg een halve mok witte azijn toe aan de pan, voeg warm water toe totdat de pan ongeveer 2/3 vol is. Zodra je de pan hebt gevuld, zet je het fornuis aan en laat je de vloeistof vijf minuten sudderen. 

Zet het fornuis uit en plaats een stuk keukenpapier in de pan om de overgebleven resten en het aangekoekte vet te laten intrekken. Je kunt de pan ook afspoelen met een spons. Als het meeste vuil in het keukenpapier is getrokken, kun je het in de prullenbak gooien.

Je anti-aanbakpan laten weken, spoelen en drogen

Vul je gootsteen met warm water en zeep, en plaats vervolgens de pan erin. Dit zal helpen om eventueel achtergebleven vuil los te maken. Ververs het water af en toe. Zodra de pan klaar is met weken, spoel je het zeepwater af en droog je de pan met een stuk keukenpapier.

Hoe maak ik een aangebrande anti-aanbakpan schoon? 

Het verwijderen van het aangebrande vuil van je pan is een vergelijkbaar proces. Je hebt echter baking soda nodig. Meng het baking soda en water totdat het een pasta wordt, verdeel vervolgens over de aangebrande oppervlakken. Na een half uur kun je de oplossing met baking soda afspoelen.

Wat is de beste manier om een HexClad-pan schoon te maken?

De pannen van HexClad zijn hybride kookgerei, wat betekent dat ze niet zo gemakkelijk schoon te maken zijn als anti-aanbakpannen. In tegenstelling tot typische anti-aanbakpannen gaan de pannen met hybride technologie van HexClad langer mee en zijn ze veel duurzamer. We zouden elke dag opnieuw voor dit voordeel kiezen. 

Dit kookgerei biedt de voordelen van roestvrij staal met een extra anti-aanbaklaag die het schoonmaken nog makkelijker maakt dan traditionele roestvrijstalen pannen. Deze pannen zijn ook vaatwasmachinebestendig - dus meestal is schoonmaken nog steeds het makkelijkste deel van je kookproces. Je kunt HexClad-pannen ook schoonmaken met warm zeepwater om kookresten en lichte vlekken te verwijderen.

Toch kan het roestvrij staal van HexClad meer schurende sponzen en inspanning vereisen na het koken van iets zoals een biefstuk of groenten op hoge temperatuur. Als je te maken hebt met hardnekkige vlekken, laat je pannen dan tussen de 10 en 15 minuten weken in warm zeepwater. Na een goede inweekperiode zouden deze vlekken moeten verdwijnen bij het schrobben.

Wat is de beste anti-aanbakpan?

De beste anti-aanbakpan is eigenlijk helemaal geen anti-aanbakpan. Wanneer het tijd is om de perfecte anti-aanbakpan voor je keuken te kiezen, kijk dan niet verder dan de hybride pannen van HexClad. Deze pannen onderscheiden zich door een paar belangrijke technologische innovaties die het beste van roestvrijstalen pannen en pannen met anti-aanbaklaag combineren:

Een laser-geëtste anti-aanbakpan

Deze technologie geeft het oppervlak van je pan een uniek patroon van pieken en dalen. Die pieken schroeien je gerechten perfect dicht en voorkomen afschilfering, terwijl de dalen helpen om kleven te voorkomen.

Compatibel met alle kookoppervlakken

Dankzij een drielagig ontwerp is je HexClad-pan compatibel met zowel magnetische inductiekookplaten als standaard gas- of elektrische fornuizen. Dit komt doordat de buitenste laag van elke pan van magnetisch roestvrij staal is. 

Compatibel met metalen keukengerei

Bovendien zijn pannen van HexClad bestand tegen metalen keukengerei, waardoor ze temperaturen tot 260 graden kunnen verdragen en gemakkelijk kunnen worden gereinigd in de vaatwasser.

Handvat blijft koel

Met pannen van HexClad hoef je je nooit zorgen te maken over het verbranden van je hand aan een heet handvat. Dankzij onze gepatenteerde hittebestendige technologie kun je met elke temperatuur koken. De handgreep van je pan blijft koel.

Een droom om schoon te maken

Het is niet moeilijk om je anti-aanbakpan of HexClad-pan wat broodnodig onderhoud te geven. De hybride technologie van HexClad vereist wel extra tijd om grondig schoon te maken, maar dit is voordelig en zorgt voor een onberispelijke pan. We hopen dat deze gids je heeft geholpen met het schoonmaken en verzorgen van je anti-aanbakpan - en je heeft laten zien waarom de duurzame pannen van HexClad een betere keuze zijn als het beste van zowel de roestvrijstalen als de anti-aanbakwereld.

Als je je kookkunsten naar een hoger niveau wilt tillen, bekijk dan HexClad's kleine maar krachtige anti-aanbakpan van 8 inch. Deze eenvoudig schoon te maken en vaatwasmachinebestendige pan haalt het giswerk uit schoonmaken en dankzij zijn hybride veelzijdigheid krijgt hij elke klus geklaard. Lees meer over dit geheime wapen van de chef op onze website.

Bronnen:

The Science of Nonstick Cookware | FineCooking

How to Use and Care for Nonstick Cookware | The Spruce

How To Season a Cast Iron Skillet | Kitchn

Lees meer