GRATIS VERZENDING | LEVENSLANGE GARANTIE | TOT 30% KORTING | SHOP NU

Alle onderdelen van een verbrande pot schoonmaken

door HexClad Cookware

How To Clean All Parts of a Burnt Pot

Dus je hebt een nieuwe manier van koken in de keuken geprobeerd en het is in je gezicht ontploft. Oké, misschien is hij niet ontploft, maar er zitten zeker verbrande resten van het avondeten van gisteravond vast aan je meest gewaardeerde pan. 

Als dit jou is overkomen, ben je niet alleen. En, geen paniek. Het beste aan deze oplossingen is dat ze helemaal natuurlijk zijn, dus je hoeft je geen zorgen te maken over agressieve chemicaliën op dingen die je eten raken. 

Kortom: wees niet te streng voor jezelf. Iedereen maakt fouten in de keuken. Laten we nu die handschoenen pakken en aan de slag gaan om het op te lossen. 

Wat zijn de beste manieren om een verbrande pot schoon te maken?

Verbrande stukjes op een pan maken deel uit van de leerervaring. Zelfs ervaren chef-koks hebben af en toe moeite in de keuken. Het kan gebeuren.

Daarom geven we je vandaag een spoedcursus over wat je moet doen als er verbrande deeltjes aan je pan kleven. Spoiler alert: geen van deze opties bestaat uit je pan door de kamer gooien.

Er zijn altijd goede manieren om iets op te lossen of schoon te maken, en dan zijn er ook verkeerde manieren. Agressieve chemicaliën waarbij je handschoenen nodig hebt om je huid te beschermen, zijn absoluut de verkeerde manier om je pannen te behandelen. 

Gebruik de ingrediënten en schoonmaakproducten die je in huis hebt. Kies producten die veilig zijn voor gebruik op het kookoppervlak van je potten en pannen. We hebben een paar ideeën. Hier zijn de beste manieren om hardnekkige vlekken en aangebrande plekken op je kookgerei aan te pakken. 

Kook wat water in de verbrande pot

Soms is alles wat nodig is een beetje water. Een gietijzeren pan mag bijvoorbeeld nooit worden schoongemaakt met afwasmiddel of vaatwastabletten. Als je je pan correct hebt ingebrand, zou een verbrande plek op de bodem van de pan moeten loskomen met een beetje warm water. 

Vul de pan met ongeveer 5 cm water en zet hem op het fornuis. Zet het vuur op middelhoog en laat het water langzaam verdampen. Vaak is de combinatie van warmte en water voldoende om de hechting tussen de pan en het voedsel los te maken.

Daarna kun je de pan schoonspoelen of een zachte schrobborstel gebruiken om het voedsel van het oppervlak te verwijderen. 

Kook water en azijn voor hardnekkige vlekken

Voor hardnekkige vlekken moet je versterking inroepen. Het eerste product dat we aanbevelen is witte azijn. 

Witte azijn wordt gemaakt door suikers te laten fermenteren. Die suikers fermenteren tot alcohol en worden gebotteld. Eenmaal gebotteld, starten de resterende suikers het tweede proces van het omzetten van de alcohol in azijnzuur. Dit zuur is wat azijn zijn sterke geur en smaakprofiel geeft. 

Het beste deel van dit azijnzuur is echter dat het sterk is. De pH-balans is hoog. Hoewel het misschien niet je beste gok is om ziektekiemen te doden, kan het helpen bij het verwijderen van hardnekkige vlekken. 

Azijn toevoegen aan water en dit vervolgens koken in de aangebrande pan kan helpen bij het verwijderen van etensresten, smurrie of een aangebrand deel van de pan dat niet kan worden gereinigd met schrobben alleen. De zure eigenschappen van de azijn werken hard om het voedsel van de aangebrande pan los te maken, en binnen een paar minuten zie je een verschil. 

Je kunt altijd wat citroensap toevoegen voor de zekerheid.

Schrobben met azijn en baking soda

Azijn is op zichzelf al een geweldige doe-het-zelf-reinigingsmethode, maar soms zit een aangebrande pan gewoon echt vast. Als dat het geval is, is het tijd om de hulp van je favoriete bestrijder van aangebrand voedsel in te zetten: baking soda

Baking soda is een veelvoorkomend reinigings- en verfrissingsmiddel om in huis te hebben, evenals een rijsmiddel voor veel gebakken producten. Maar baking soda is ook sterk tegen aangebrand voedsel terwijl het potten en pannen intact houdt. 

Het belangrijkste onderdeel van het samen gebruiken van deze ingrediënten is om het mengsel in het voordeel van de azijn te houden. Je hebt de pH van het zuur nodig om te reageren met de baking soda om hardnekkige vlekken te verwijderen. Het klinkt misschien super wetenschappelijk, maar het is een eenvoudig recept. 

Zie het als twee delen azijn voor een deel baking soda. 

Meng de baking soda en azijn onderaan een aangebrande pot en laat het een paar minuten staan. Zodra het tijd is om te schrobben, gebruik je een schuurspons om het hardnekkige vuil weg te wassen. Eventuele schroeivlekken of strepen zouden met slechts een beetje kracht weg moeten zijn. 

Moet je de aluminiumfoliemethode proberen?

Een 'schoonmaakhack' wint momenteel aan populariteit en omvat heet water en een bal aluminiumfolie. Het idee is dat je een kopje water toevoegt aan een schaal, het een minuutje laat inwerken in de pan en dan een opgerolde bal aluminiumfolie gebruikt om de verbrande plekken te schrobben. 

Dit kan helpen om de hardnekkige vlekken te verwijderen, maar we denken niet dat dit de beste methode is voor je pannen.

Waarom?

Naast het opzuigen van aangebrande etensresten die de pan niet willen verlaten, kan een stevige schrobbeurt je pan vernielen, vooral pannen met een dunne antiaanbaklaag. Tenzij je op zoek bent naar een reden om de anti-aanbakpan weg te gooien, kun je het beter bij een andere schoonmaakhack houden. 

Pro-tip: HexClad hybride technologie betekent dat je een folieschrobber of staalwol kunt gebruiken om schoon te maken. Terwijl dit een traditionele anti-aanbaklaag zou vernietigen, houdt het gepatenteerde ontwerp van HexClad met pieken en dalen je kookgerei veilig.

De droogtrommeldoekmethode: geniaal of gek?

Een andere gekke schoonmaakhack die de laatste tijd aan populariteit wint, is de droogtrommeldoekmethode. Deze schoonmaakoplossing omvat warm water, afwasmiddel, een droogtrommeldoekje en een spons. 

Om deze schoonmaaktechniek te gebruiken, moet je warm of heet water en afwasmiddel aan een pan toevoegen, en dan een droogtrommeldoek er bovenop leggen. Laat dit alles minstens 15 minuten of 's nachts samen weken, afhankelijk van hoe slecht het koken ging, en spoel het daarna af met een zachte spons. 

Dankzij deze combinatie van het zeepachtige water en het droogtrommeldoekje zouden je hardnekkige vlekken met minimale inspanning moeten verdwijnen. Zorg er gewoon voor dat je genoeg water toevoegt.

Als je geen droogtrommeldoekje bij de hand hebt, laat dan alleen het zeepachtige water een paar minuten sudderen in je pan terwijl je de rest van de afwas doet, daarna probeer het op dezelfde manier. 

Het klinkt raar, we weten het, maar het kan heel effectief zijn. 

Hoe voorkom ik dat mijn potten en pannen aanbranden?

De beste manier om al deze grondige schoonmaakbeurten te voorkomen, is door het probleem te elimineren. Dat begint met betere kookpraktijken voor jou. 

Hier zijn een paar kooktips om je pannen schoner en brandvrij te houden.

Stap over naar roestvrij staal

Een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je pannen bestand zijn tegen alles wat je in de keuken doet, is om over te stappen naar een pan die sterker en duurzamer is. We bedoelen hiermee een hybride pan van aluminium en roestvrij staal. 

Maak de overstap naar ons roestvrijstalen hybride kookgerei. Het heeft een anti-aanbaklaag die ervoor zorgt dat voedsel uit de pan glijdt in plaats van blijft kleven. 

Als je onze hybride roestvrijstalen pannen vóór het eerste gebruik inbrandt, geven we een levenslange garantie. We geloven in hun kwaliteit en vermogen om de klus goed te klaren. 

Kook met voldoende olie

Als je nog niet bent overgestapt op onze superieure technologie, kan het zijn dat je pan blijft plakken en voedsel verbrandt door het gebrek aan vocht tijdens het koken. Dit betekent dat je de hoeveelheid olie of boter in de pan moet verhogen, ongeacht wat je bereidt. 

Stel dat je kiest voor de HexClad-route. In dat geval heeft een goed ingebrande pan een superieur anti-aanbakvermogen, wat betekent dat je veilig minder olie in de pan kunt gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over aangebrand voedsel.

Anti-aanbakpannen zijn de moeite waard

Je ziet misschien de waarde niet in van anti-aanbakpannen, maar er zijn veel voordelen. Je kunt met iets meer vertrouwen koken, wetende dat je voedsel niet aan de pan blijft kleven. En met onze hybride kookgerei kun je minder olie gebruiken voor een gezondere ervaring. 

Gebruik de juiste hittebron

Wist je dat verschillende fornuispitten beter zijn voor verschillende taken? Bij nieuwere fornuizen zie je een aangewezen pit met veel vermogen, wat betekent dat van hitte op deze fornuispit een beetje extra is. 

Kies de optie die je het beste sudder- of schroeivermogen geeft om ervoor te zorgen dat je kookresultaten betere ervaringen opleveren voor iedereen. Natuurlijk hoef je je vuur met HexClad niet hoger te draaien. Onze pannen bereiden voedsel zonder probleem op laag tot middelhoog vuur.

Zet het vuur niet te hoog

Veel thuiskoks geloven vaak dat hogere hitte beter is om te koken. Dat klopt helemaal niet. Het is eigenlijk beter om een pan te gebruiken op laag-medium tot medium vuur voor zowel het voordeel van de pan als je maaltijd. 

Bij deze hitte of temperatuur kun je de kooktijd en de bruining van je voedsel controleren. Als je het voedsel op hoge hitte bereidt, eindig je met het te snel koken van de buitenkant, en kan de interne temperatuur van het voedsel niet bijblijven, wat vaak resulteert in verbrand voedsel. 

Roer vaak

Een andere fout om te vermijden is het vergeten om je ingrediënten te roeren. Hoe langer rijst, noedels of groenten op dezelfde plek in een pan liggen, hoe groter de kans dat ze verbranden. 

Het verplaatsen van het voedsel zal groenten of eiwitten niet de tijd geven om te karamelliseren en aan de pan vast te plakken. Het zal ervoor zorgen dat al je ingrediënten tijd hebben om elkaar te ontmoeten en met elkaar te mengen. Dit zal voorkomen dat je eten verbrandt en zal helpen alle smaken samen te brengen. 

Tijd voor een upgrade van je kookgerei

We zijn ervan overtuigd dat onze schoonmaaktips en kooktips je zullen helpen om je eten perfect te koken en je pan niet te laten aanbranden. 

Nieuwe kooktechnieken zijn leuk. Het is altijd goed om jezelf uit te dagen in de keuken, maar niet ten koste van je kookgerei. Daarom denken we dat het perfectioneren van je culinaire expertise veel gemakkelijker zou zijn met betere potten en pannen.

Bestel vandaag nog je nieuwe hybride pannen en ervaar het verschil van kwaliteit. 

 

Bronnen:

What Is Vinegar and What Makes It a Good Cleaner? | TheKitchn

Why are Vinegar and Baking Soda so Good for Cleaning? | Live Science

How to Clean Pots and Glass Baking Pans with Dryer Sheets | Today

Lees meer